Ocenjevanje 31.11.2021

Ocenjevanje mladih vin 2021

Leto 2021 je bilo za vinogradnike in vinarje izjemno zahtevno leto. V aprilu je bila močna pozeba, ki je vzela veliko pridelka, predvsem žametovke, ki je osnova za pridelavo vina cviček PTP. Po pozebi je vinska trta potrebovala kar nekaj časa, da je nadaljevala z rastjo in razvojem mladik. V maju je bilo veliko padavin in precej hladno. Šele v začetku junija je vinska trta začela s hitrim razvojem mladik in tudi s cvetenjem. Poletje je bilo suho in toplo, zato je vinska trta nekoliko nadoknadila zamujeno. Zelo vroč avgust in september sta pripomogla, da je grozdje pospešeno dozorevalo, sladkor se je hitro višal, hladne noči pa so vplivale na upočasnjen padec kislin in ugodno pH vrednost. Odlično zdravstveno stanje grozdja ter ugodne kisline in pH vrednost so veliko pripomogli k dobremu zdravstvenemu stanju mošta in vina.

V sredo 3.11.2021 smo ocenjevali mlada vina v prostorih gostilne Janc. Skupno smo ocenili 44 mladih vin.

Vzorci cvička so bili zelo lepi, bogati, sadni in pitni. Nekateri so še posebej izstopali s svojo mehkobo, gladkostjo in odlično aromatiko. Tudi ocene kažejo na to, da imajo vse lastnosti odličnega cvička PTP.

Večina frankinj je bila intenzivno obarvanih, z lepo sortno cvetico, polnega okusa in zrelimi tanini. Pri nekaj vzorcih frankinj je bil opravljen tudi biološki razkis, ki je vina naredil še bolj bogata in z izjemno popotnico za nadaljnje zorenje. Pri nekaterih je harmonijo zmotila nekoliko višja kislina in grobi tanini, katere lahko z enološkimi postopki še vedno pogladite.

Dolenjska bela vina so bila dobro ocenjena, nekatera bolj polna z lepo sadno cvetico in nižjo kislino. Ostala vina pa bo potrebno še donegovati z uporabo enoloških sredstev, ki bodo odstranila grobost in zelene tanine. Izstopajo kisline in nekoliko večja reduktivnost, zaradi česar se pri vinih okuša precejšnja neharmoničnost. Od sortnih vin je izstopal en vzorec laškega rizlinga in belega pinota, ki sta bila bogata polna, sadna in zelo harmonična.

Izločenih je bilo 18 % vzorcev vin. Med napakami sta prevladovala bekser in oksidacija, ki sta še odpravljiva, za kar je potrebno ukrepati takoj. Le pri enem vzorcu je bili prisoten znak bolezenskega stanja (cik), kar je verjetno posledica slabe fermentacije in nege mošta.

V svojem imenu in v imenu komisije čestitam vsem vinogradnikom za dosežena odličja, organizatorju pa se ob tej priložnosti zahvaljujem za zelo lepo izpeljano ocenjevanje in za povabilo.

Ivanka Badovinac