Predstavitev Martinovanja 2018

V soboto smo na Studencu pripravili že tradicionalno 19. Martinovanje z vinogradniško povorko, ki je posvečena Sv. Martinu- zavetniku predvsem vinarjev in vinogradnikov.

Pester celodnevni program se je začel z vinogradniško povorko, ki jo je otvorilo Konjeniško društvo iz Škocjana, ki je na vozu pripeljalo častne goste: župana Občine Sevnica g. Srečka Ocvirka, podpredsednika KS Studenec g. Jožeta Ratajca, predsednika DV Studenec g. Branka Ariha in letošnjega Kralja cvička g. Jerneja Martinčiča.

Na čelu povorke je na instrumente igrala sevniška godba, ki so ji sledile članice Aktiva žena Studenec ter vinogradniki iz sevniške in sosednjih občin. Slednji so prikazovali opravila, ki potekajo v vinogradih od zgodnje pomladi do pozne jeseni. Dotaknili so se predvsem starih običajev, ki so jih nadomestili novodobni stroji in tehnologija, prav tako tudi perečih vinogradniških škodljivcev, manjkal pa ni niti najljubši del vsakega vinogradnika – »likof«. Letošnja novost pa so bili tudi starodobni traktorji.

Veselje ob letošnji dobri letini se je nadaljevalo v šotoru nad gasilskim domom, kjer je sledila Studenška kuh'na, v kateri so sodelovali Aktiv žena Studenec, Aktiv kmečkih žena iz Tržišča, Aktiv kmečkih žena iz Zabukovja, Društvo praženega krompirja iz Loga, člani PGD Studenec in člani LD Studenec-Veliki Trn, ki so pripravljali najrazličnejše krepke jedi, ki so nepogrešljive ob vinogradniškem delu. Sledile so zabavne vinogradniške igre ter kulturni program s skečem KUD Studenec, pesmimi Lovskega pevskega zbora iz Trbovelj ter blagoslovom mošta, ki ga je opravil farni župnik, ki mu je sledila podelitev diplom z letošnjega ocenjevanja mošta. Ves čas dogajanja pa je v gasilskem domu potekala zanimiva kulinarična razstava Aktiva žena Studenec ter razstava trofej Lovskega društva Studenec-Veliki Trn.

Letos je v povorki sodelovalo rekordnih 235 ljudi, kar je dokaz, da je martinovanje na Studencu nepogrešljiv dogodek, ki povezuje in združuje tako različna društva, kot ne nazadnje krajanke in krajane. Ob tej priliki, se DV Studenec zahvaljuje tudi vsem sponzorjem, ki ste pomagali omogočiti to prireditev. Več o povorki pa si lahko ogledate na spodnji povezavi:
www.rtvslo.si

www.posavskiobzornik.si